Ultraljud håller koll på dykare under vatten

2016-12-06

John Berntsen och Ola Albertsson, två dykintresserade personer som nu utvecklar en teknisk lösning för att positionera dykare under vattnet. Foto: Kristoffer Lindblad

Jerry Färm, styrelseordförande för startupbolaget SubDetect, som ligger bakom DiverFinder

Även i de lugnaste vatten kan det vara svårt att veta var dykare finns. Undervattensströmmar, vågor och vind gör att avstånden mellan båt och dykare kan variera på ett högst oplanerat sätt. Tekniklösningen DiverFinder från startupbolaget SubDetect på MAPCI Open Innovation Lab löser detta. Med hjälp av ultraljud positionerar DiverFinder dykare och hjälper dem hålla kontakten med båten på vattenytan.

I vattnet fungerar varken GPS-teknik eller radiovågor särskilt bra. DiverFinder använder därför ultraljud för att identifiera och positionera dykare. Ultraljud förflyttar sig ungefär 1500 meter per sekund och räckvidden beräknas bli minst en kilometer. DiverFinder kan både sända och ta emot information.

Bolagets främsta kundgrupp är dykare och med över tio miljoner dykare i världen beräknar bolagets grundare att den totala marknaden är värd minst fem miljarder kronor. Man tittar även på alternativa marknader där positionering via ultraljud skulle kunna vara av intresse.

– Vi har bland annat kontakt med Scripps Institution of Oceanography i San Diego som är intresserade av vår lösning. Det finns också andra tänkbara tillämpningar för verksamheter där man dyker på natten eller ofta har dålig sikt, säger Jerry Färm, som är bolagets styrelseordförande.

Han har en bakgrund som technical account manager på Sony Mobile Communications och grundade SubDetect tillsammans med sina forna Sonykollegor Ola Albertsson och John Berntsen. Alla tre är dykare och har genom åren själva fått erfarenheter av situationer då lösningar som DiverFinder skulle ha varit bra att ha. Nu håller bolaget till på MAPCI Open Innovation Lab, tillsammans med andra innovativa bolag.

I somras gjorde SubDetect fälttester i Lomma med en enkel prototyp. Under svåra väderförhållanden detekterades en signal på ett avstånd på 50 meter, endast genom att man sänkte ner en sändare och en mottagare från ytan. Sedan dess har bolaget gjort ytterligare fälttester i en simbassäng och arbetar nu på att ta fram en helt vattentät prototyp. Hittills finansieras satsningen med egna medel och planen är att DiverFinder ska lanseras kommersiellt i början av 2018.