MAPCI-besök gav politiker framtidsinsikt

2016-05-17

Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, besöker MAPCI

Björn Landfeldt, föreståndare för MAPCI berättar om Open Innovation Lab. Till höger: Mats Pettersson, vd för Sensative som berättar om forskningsprojektet Shape. Foto: Kristoffer Lindblad

Internet of Things, livet för startupföretag och forskningsprojektet Shape. Det var något av det som Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna och tidigare integrationsminister, fick insikt i när han besökte forskningsinstitutet MAPCI. Besöket gjorde han tillsammans med Ulf Nilsson, fullmäktigeledamot och gruppledare för Liberalerna i Lund.

Björn Landfeldt, föreståndare för MAPCI, inledde med att berätta om verksamheten och särskilt om Open Innovation Lab, där bland annat startupföretaget Sensative håller till.

Sensative, med VD Mats Petterson i spetsen, gick igenom trenden med samhällets digitalisering, berättade om bolagets tunna sensorer samt forskningsprojektet Shape, som handlar om att ta fram en öppen mjukvaruplattform för fastighetsägare och bostadsinnehavare.

– Den öppna IoT-plattform för allmännyttans fastigheter som vi utvecklar kan komma att förändra samhället i stort. Framförallt kan den ge bättre förutsättningar för ett kvalitativt boende hemma, också på ålderns höst, säger Mats Pettersson.

Han tillägger att Sensatives resa har gett honom och de övriga i bolaget insikt i hur Sverige bättre och effektivare kan stötta startupföretag och entreprenörer, vilket därmed kan skapa förutsättningar för ett fortsatt innovativt och framgångsrikt näringsliv i Sverige.

– Det var ett spännande besök hos MAPCI och Sensative AB. Duktiga och kunniga personer med en bra affärsidé är en väldigt bra kombination. Jag fick med mig intressanta reflektioner och konkreta åtgärder på hur politiken och näringslivet kan samverka på ett bättre sätt för ett bättre företagsklimat i Lund och i Sverige, säger Erik Ullenhag.

Läs mer om forskningsprojektet Shape samt Open Innovation Lab

Här finns fler bilder från besöket. Foto: Kristoffer Lindblad