LTH och Ericsson i gemensam satsning på framtidens mobiltelefoni

2015-03-02

Ove Edfors och Fredrik Tufvesson jämte massiv mimo-utrustningen i radiolabbet på LTH. Foto: Anders Frick

'5G for Sweden' är namnet på ett nytt forskningsprogram som telekombolaget Ericsson med partner idag lanserade på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Programmet syftar till att stärka industrin genom forskning, innovation och industriella pilotprojekt.

– Det behövs mycket fundamental forskning och utveckling inom 5G och det är väldigt spännande att vara en del av den kraftsamling som nu sker nationellt. 5G kommer att föra med sig helt nya systemlösningar och teknologier och framförallt kommer dessa att möjliggöra stora förändringar inom olika industrier och samhället i stort. Det är viktigt för oss att i samverkan med industrin bidra med den expertis vi har för att lösa svåra forskningsfrågor och möjliggöra denna utveckling, säger Björn Landfeldt, föreståndare för forskningsinstitutet MAPCI.

LTH är en av aktörerna i satsningen, tillsammans med Ericsson, Scania, Volvo Construction Equipment, KTH, Chalmers, Linköpings universitet och Swedish ICT. Programmet stöds av Vinnova.

– Lund har en lång tradition inom mobil kommunikation och vi har jobbat aktivt med Ericsson sedan början av 1980-talet. LTH har många unika kunskaper inom bland annat hårdvara, algoritmer och systemutveckling som alla är viktiga delar inom framtida 5G-system. Ett exempel är Massive MIMO där vi är världsledande, säger Viktor Öwall, rektor för LTH.

Pressrelease från Ericsson

Världspremiär för 5G i Lund