lunduniversity.lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Kopplar upp prylar med fritt nätverk

2016-09-09

Ett fritt nätverk för sakernas internet och ett nytt hårdvarulabb som alla företag kan få tillgång till. Det var två av nyheterna som nyligen presenterades på Sveriges största konferens om Internet of Things, där MAPCI är partner.

MAPCI fokuserar mycket på sakernas internet - Internet of Things, IoT, och i samband Sveriges största IoT-konferens som hölls i veckan presenterades ett IoT-nätverk som ska täcka hela Lund. Nätverket baseras på LoRa-teknik och testkörs just nu av professor Joachim Rodrigues och hans kollegor på Lunds universitet.

– Vi har installerat en LoRa-basstation och det ska bli en permanent grej som vi gärna vill bygga ut. Vi är förmodligen det första universitet i Sverige som tillhandahåller ett IoT-nätverk. Satsningen gör vi för att företagen ska få ett försprång och utveckla produkter som kan kopplas till IoT-molnet, säger Joachim Rodrigues.

Under konferensen presenterades också en ny satsning vid namn LTH Open Door. Den innebär att regionens startups och etablerade bolag får tillgång till ännu en avancerad miljö där de kan dra nytta av både specialistkompetensen på plats – forskarna – och de tekniska instrument som krävs för att utveckla och testa prototyper. För att företag ska kunna växa och inte hämmas av tyngande investeringar ger Lunds Tekniska Högskola tillgång till dyr teknisk utrustning utan att för egen del eftersträva vinst.

– I laboratorierna möts spetskompetensen. Här kan utvecklingen ta fart i oväntade riktningar. Det är en bra grund för att testa nya idéer och samarbeten som i sin tur leder till framtida forskning och stor samhällsnytta, säger Annika Olsson, vicerektor med ansvar för innovation på LTH.

I övrigt på konferensen deltog drygt 350 personer och den återkoppling som arrangörerna fått på programpassen överträffade förväntningarna.

– Vi är själva extremt nöjda med konferensen. Affärer görs och nya kontakter skapas överallt. Det är precis det här forumet branschen behöver i vår region, säger Liza Nydén, som håller i trådarna för IoT-konferensen på Ideon.