Full fart i innovationslabbet

2016-04-11

I ettårsfirande MAPCI Open Innovation Lab har redan ett tiotal bolag sin verksamhet

I labbet finns bland annat hårdvara för experiment och prototyputveckling

Ett företag mäter volymen på skog, ett annat mäter ljudet på hotell och restauranger. Utöver det finns bolag som håller på med allt från undervattenspositionering till parkeringshjälp och Internet of Things. MAPCI Open Innovation Lab fyller ett år och firar med full fart framåt.

Förra året startade MAPCI ett öppet innovationslaboratorium där företag och offentliga organisationer kan bedriva innovationsverksamhet inom mobil-, moln, och IKT-området. Satsningen går under namnet MAPCI Open Innovation Lab och beviljades bland annat 1,5 miljoner kronor i bidrag av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det pratas ofta om vikten av samverkan mellan industri, akademi och den offentliga sektorn. Frågan är hur många teorier som omsätts i praktiken. Hos oss är det mindre snack och mer verkstad, säger Sten Minör, innovationsdirektör på MAPCI.

Idag finns ett tiotal bolag på plats i innovationslaboratoriet – och fler är på ingång.

– Vi samarbetar i en mix av startups, storbolag, akademi och teknikmottagare inom industri och offentlig sektor. Det är i skärningspunkterna inom den samverkan som nya innovativa produkter och tjänster kommer att skapas. Däri ligger en stor del av telekomindustrins framtid, säger Björn Landfeldt, föreståndare på MAPCI.

I labbet erbjuder MAPCI projektytor, utvecklingsverktyg och utvecklingskompetens inom Internet of Things och Cloud Computing, samt hårdvara för experiment och prototyputveckling. Dessutom står MAPCI för spetskompetens genom direktkontakt med forskare på universitetet och privata forskningsavdelningar.

Klicka här för att se listan över alla bolag som just nu finns på MAPCI Open Innovation Lab.